NÁPOVĚDA

na webu Terra Bohemia

Jak se registrovat do elektronické aukce

Chcete – li se stát účastníkem elektronické aukce nebo jen využívat informací a služeb, které portál aukce.terrabohemia.cz nabízí, vytvořte si svůj UŽIVATELSKÝ ÚČET.

  1. Kliknutím na tlačítko REGISTRACE v pravém horním rohu prohlížeče nebo na tlačítko REGISTRUJTE SE, se Vám zobrazí formulář, ve kterém vyplníte požadované informace.  
  2. Přihlašovací údaje jsou vždy povinnou položkou – vyplňte emailovou adresu a zvolte heslo. Těmito údaji se budete přihlašovat k portálu aukce.terrabohemia.cz.
  3. Na váš email bude následně doručeno Potvrzení emailové adresy s aktivním odkazem v textu. Kliknutím na tento odkaz svou e-mailovou adresu potvrdíte.
  4. Je potřeba vyčkat na schválení registrace administrátorem a poté Vám přijde e-mail o Dokončení registrace a možnosti přihlášení.  

Jak splnit podmínky účasti v aukci

Pro účast v aukci musíte splnit následující kroky: 

  1. Zaregistrovat se na portále www.aukce.terrabohemia.cz;
  2. Přihlásit se pomocí uživatelského účtu a hesla, ověřeného pomocí e-mailu;
  3. Připojit se ke konkrétní aukci kliknutím na tlačítko "účastnit se" čímž odešlete přihlášku do aukce
  4. Doložit svou totožnost provozovateli aukce Terra Bohemia a.s.;
  5. Složit na účet Terra Bohemia a.s. uvedený u aukce, Aukční jistotu v termínu, uvedeném na detailu akce;
  6. Licitovat o cenu ve vybrané aukci.

Jak prokázat totožnost

Totožnost účastníka aukce je možno prokázat vyplněním přiložených formulářů Právnická osoba - ZDE, Fyzická osoba - ZDE a jejich doručením následujícími způsoby:

  1. osobně do kanceláře Provozovatele na adrese Terra Bohemia a.s., Korunní 810/104, Praha 10 – Vinohrady, 101 00 (po předchozí domluvě s makléřem)
  2. zasláním originálu úředně ověřeného Formuláře (Czech Point), prostřednictvím poskytovatele poštovních služeb na adresu Terra Bohemia a.s., Korunní 810/104, Praha 10 – Vinohrady, 101 00; 
  3. zasláním Formuláře podepsaného kvalifikovaným elektronickým podpisem Registrovaného uživatele prostřednictvím e-mailu na adresu aukce@terrabohemia.cz
  4. zasláním scanu podepsaného Formuláře z datové schránky Registrovaného uživatele do datové schránky Terra Bohemia a.s. ID datové schránky: qxcta9d 

Možnosti prokázání totožnosti jsou také uvedeny v aukční vyhlášce ke konkrétní aukci a jsou uvedeny v detailu aukce na portálu www.aukce.terrabohemia.cz

Jak složit aukční jistotu

  1. Složení aukční jistoty je jednou z podmínek pro účast v aukci
  2. Aukční jistota slouží jako záruka účastníka aukce a stvrzuje tak jeho vážný zájem o realizaci obchodu. Aukční jistota se po ukončení aukce vrátí všem účastníkům, tedy i vítězovi aukce.
  3. Složení aukční jistoty je umožněno až po prokázání totožnosti účastníka aukce. 
  4. Informace o plnění podmínek účasti v konkrétní aukci najdete u detailu každé aukce.
  5. Výše aukční jistoty je stanovena aukční vyhláškou, stejně tak jako lhůta pro její složení a možnost jejího zaplacení. Tuto informaci obdržíte emailem po registraci.
  6. Výše Aukční jistoty je uvedená v aukční vyhlášce u každé aukce. Aukční jistotu je nutno složit bankovním převodem na účet Vyhlašovatele č.ú.: 308888368/0300 vedeného u Československé obchodní banky. Variabilní symbol pro platbu je vždy číslo aukce, které naleznete v přihlašovacím e-mailu nebo v detailu aukce na webových stránkách Aukčního portálu. Termín pro složení aukční jistoty je dán Aukční vyhláškou. Potvrzení o zaplacení aukční jistoty obdržíte emailem.
  7. Upozorňujeme, že aukční jistota musí být připsána na účet Terra Bohemia a.s. nejpozději 5 hodin před začátkem aukce.

Aukční jistotu lze uhradit pouze převodem na účet Terra Bohemia a.s.. Platební instrukce (číslo účtu, variabilní symbol, specifický symbol) vám budou sděleny emailem po odeslání přihlášky do aukce. Případně mohou být zveřejněny přímo v aukční vyhlášce. 

Kdy začne elektronická aukce

Začátek elektronické aukce – datum, čas začátku a doba trvání aukce - je pevně stanoven v aukční vyhlášce a je také zobrazen u detailu aukce na portálu aukce.terrabohemia.cz. Po splnění všech podmínek účasti v aukci, vám bude v systému přidělen identifikátor aukce, pomocí kterého se můžete aktivně podílet na účasti v aukci (činit příhozy/podání) kdykoli v jejím průběhu. 

Jak přihazovat v průběhu elektronické aukce

Přihazovat v aukci lze následujícím způsobem: klikněte na tlačítko Přihlášení, v zobrazeném okně vyplňte uživatelské jméno a heslo a klikněte na Přihlásit. V pravém horním rohu prohlížeče se zobrazí Vaše jméno. Klikněte na záložku Moje aukce a mezi Probíhajícími aukcemi vyhledejte aukce, které se chcete zúčastnit. U probíhající aukce se Vám zobrazí box s kolonkou pro příhoz a podání.

Pokud jste připojen(a) k vybrané aukci a splnil(a) jste podmínky účasti v ní, můžete aktivně činit nabídky.

Váš příhoz/podání činíte vyplněním kolonky příhoz a potvrzením tlačítka Přihodit a potvrzením tohoto příhozu v konfirmačním dialogovém okně. Tímto je učiněn váš příhoz/podání. Podání (Vámi nabízená cena) se automaticky přepočte po vyplnění výše příhozu. Vaše podání a příhoz bude zobrazeno v seznamu příhozů a bude zvýrazněno. 

Podání je bráno za učiněné v případě, že bylo systémem elektronických aukcí účastníku aukce potvrzeno takto: po podání se vám zobrazí nad aukcí informace v zeleném poli Vaše podání bylo přijato a samotné podání se objeví v seznamu přijatých podání v poli Průběh aukce

Seznam příhozů, aktuální cena a status nejvyššího podání se aktualizuje automaticky v intervalu 10s.

Výše příhozu/podání

  1. První příhoz je 0 Kč, jako potvrzení nejnižšího podání, tj. počáteční ceny (to je stanoveno aukční vyhláškou a v boxu a kolonce příhoz je poprvé nabízena nula).
  2. Další minimální příhoz je stanoven dle aukční vyhlášky a vždy se automaticky zobrazí v boxu (např. 1000,- Kč).
  3. Chcete-li učinit vyšší příhoz, než je stanovená výše minimálního příhozu, pouze v boxu a v kolonce příhoz přepište částku na požadovanou výši a klikněte na tlačítko Přihodit.  
  4. Nedoporučujeme čekat s příhozem až na poslední vteřiny lhůty pro podání příhozu, může se tak stát, že systém váš příhoz přijme až po uplynutí lhůty a váš příhoz tak nebude započítán.

Stejné podání a dorovnání nabídky 

  1. Obecně platí, že účastníci aukce nemohou v elektronické aukci činit stejné podání. 
  2. Další podání tedy musí být vždy vyšší než předchozí učiněné podání, jinak k němu nebude v elektronické aukci vůbec přihlíženo, neboť elektronický systém dokáže rozlišit časovou následnost příhozů, byť k nim došlo ve zlomcích sekundy. 

Vítěz aukce a následující postup

  1. Vítězem aukce se stává účastník s nejvyšší nabídnutou cenou, kterou jiní účastníci ve stanoveném čase nepřekonali.
  2. Vítěz aukce bude v co nejkratší době po skončení aukce kontaktován makléřem Terra Bohemia, se kterým domluví následující kroky vedoucí k podpisu kupní smlouvy a zaplacení kupní ceny.